Boende i Grönlid

Göran kommer på besök med sin fina bil. Det måste narurligtvis fotograferas. Det var ju inte så många som hade bil på den tiden. Göran står längst till vänster och Axel längst till höger
Framför Grönlid station står Hjördis och Marianne Erlandsson,1954
På bryggan till stationens lagerhus sitter Hjördis Erlandsson 1954
Byggnaden lite längre bort är till för cykeldressinen. Det är en 3-hjulig cykel som går att köra på spåren.
Marianne Erlandsson står utanför dörren till Göran Erlandsson 1954
Axel Erlandsson sitter med Gunborg och Berit.

Bilden med Marianne utanför en dörr är troligtvis ingången på högra sidan av huset, med Görans snickarverkstad. En gång när jag var därinne så fick jag se att han höll på att göra stolar. Det var svängda stolsben med ett fint snickrat mönster. Jag blev mycket imponerad.

Skolans studiebesök på Barometern

Grönlid skola är på studiebesök på tidningen Barometern 1952. Längst fram står Siv- Britt 10 år, Hjördis 10 år , Marianne 12 år. På nästa rad står Fröken Sivi Karlsson och Torsten 12 år (hans mamma Karin har butiken i Grönlid). På tredje raden står Ronny 9 år och Alf 10 år. Sen står Roland 10 år, Göte 8 år, Margona 9 år och högst upp Vivianne 10 år.

Det är alltså olika åldrar i skolan och nästan alla är Erlandssons barnbarn.

Grönlids banvakt på 50-talet

I stationshuset bodde Sune Arvidsson som arbetade för järnvägen och hans hustru Gun som jobbade på stationshuset och hade hand om posten. De hade två söner Jan-Inge och Leif.

Det var kul att det bodde två smågrabbar nära Axels hus. En som jag lekte mycket med och som gillade att busa, och hans lillebror som mest var snuvig. Mellan stationshuset och lagerhuset var det en ganska stor grusplan. Där kunde vi spela fotboll. Mest släktingar i alla åldrar. Men när rälsbussen skulle komma så blev det bråttom, för grusplan och grusgångarna måste vara fint krattade.

En dag gjorde vi en minigolfbana i gruset mellan rälsen bakom lagerhuset. Det var kul ända tills pappa Sune upptäckte det. När rälsbussen eller tåget med ånglok kommer, då måste det vara mycket fint, så vi fick kratta.

Ibland lekte vi på stationshusets vind. Där hade Jan-Inge och Leif byggt en koja med en jättestor svensk flagga.

I väntrummet på stationshuset fanns det en skada med sprickor i stenplattorna på golvet. Det sades att det var en kulblixt som hade passerat väntrummet.

Grönlids första banvakt

Järnvägen till Grönlid blev klar 1922. Som banvakt i Grönlid valdes Otto John Karlsson. Han hade varit med vid bygget av järnvägen och varit banvakt tidigare. Dottern Karin drev lanthandeln vid järnvägsstationen. Hon bodde på Tallbacken med sin son Torsten. Johns son Harald köpte senare huset med lanthandeln för att bo där.

John Karlsson hade också ett till hus i närheten. När man går från handelsboden mot Varenius så ligger det på höger sida. John hade 12 barn och när de växte upp blev det trångt i stationshuset. Vartefter som de blev ungdom så turades de om att bo i det huset, tills det var dags för att bilda egen familj. Där bodde bland annat Gunnar, Anna och Arne.

Det var tydligen Arne som fiskade mycket med Axel Erlandsson i Algunnen.

När John pensionerades som banvakt så var det hans tur att bo i det extra huset. Han bodde också ett tag i Björkelund.